Focussen,

Focussen is een proces van luisteren naar wat je lichaam je aanreikt en met aandacht en respect stilstaan bij wat er daar van binnen ís, zonder oordeel, en zonder meteen een oplossing te willen. Het verrassende is dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen; je organisme weet zelf hoe dat moet..

In therapie en coaching wordt deze vorm gecombineerd met allerlei andere technieken en is het vaak een manier om verbinding te maken met je onbewuste.

Aandacht

Focussen is aandacht geven aan iets van binnen dat nog vaag is en waarvan je toch kunt voelen dat het hoort bij iets in je leven. Als je bij dat ‘iets’ stilstaat, op een vriendelijke en uitnodigende manier, wordt het duidelijk waar het echt om gaat. Je zult merken dat je lichaam zijn eigen gang gaat. Het proces voltrekt zich heel natuurlijk. Meestal leidt dit tot opluchting, fysieke ontspanning en kleine of grote veranderingen ten goede in je leven.

hypnotherapie Oosterhout methodes en technieken Focussen
Focussen hypnotherapie Oosterhout

Lijfelijk ervaren

Focussen is aandacht gericht op je binnenwereld, wat er lijfelijk in je omgaat. Sommige mensen gebruiken dit van nature, maar velen kennen dit nog niet. Het is iets anders dan in contact zijn met je emoties of gevoelens. Het is een soort zoeken naar een lijfelijke ervaring die aangeeft hoe je in bepaalde ervaringen staat of hoe je bepaalde situaties ziet. Dit is eerst vaag en ondoorzichtig, maar als je er warme aandacht aan geeft, komen woorden en beelden vanzelf die leiden tot stappen in een verandering, tot actie en nieuwe denkbeelden.

Achtergrond

Eugene Gendlin, Amerikaans hoogleraar in de psychologie en filosofie, onderzocht waardoor sommige cliënten werkelijk baat hadden bij therapie en andere niet. Hij ontdekte dat ‘de succesvolle cliënt’ op een bepaalde manier met zichzelf en zijn problemen omgaat. Zij checken wat ze uitspreken, horen of hoe ze reageren door een razendsnelle check van het lijfelijke algemene gevoel.

Je geeft het de kans zich te ontvouwen en zijn eigen verhaal te vertellen, JOUW verhaal.