Eye Movement Desensitization and Reprocessing,

afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van heftige emotionele ervaringen. Het is het verwerken en uitdoven van emoties door klikjes via een koptelefoon of snelle oog-bewegingen. EMDR kan ook helpen bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn. Wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van hypnotherapie  worden toegepast. Ook kan een vorm van EMDR als ondersteuning ingezet worden bij een therapeutisch traject voor het oplossen van een verslaving.

Emoties verwerken

Door bepaalde omstandigheden kan het zijn dat we emoties automatisch verdringen, om vervolgens door te gaan met ons leven. Het kan ook zijn dat onze psyche automatisch die gevoelens wat wegdrukt als een soort ‘beveiliging’, omdat we anders te veel uit evenwicht zouden raken. Maar die weggedrukte emoties kosten veel energie. Het proces van verwerken van emoties verloopt altijd op de achtergrond, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Alleen nemen weggedrukte emoties niet deel aan dat proces van verwerking. Hierdoor blijven ze sluimeren. Met EMDR kunnen we weggedrukte gevoelens wèl laten meedoen met dit proces van verwerking. Dit maakt dat de emotionele lading geleidelijk verdwijnt en daarmee verdwijnen ook de klachten.

hypnotherapie methodes en technieken EMDR

De meerwaarde van ervaring met hypnose

Bij het werken met EMDR is ervaring van de therapeut met naar binnen gerichte aandacht en hypnose van grote meerwaarde voor het snel bereiken van het gewenste resultaat. We hebben hier immers te maken met innerlijke processen van verwerking. Innerlijke mechanismen en psychische automatismen zijn bij uitstek het vakgebied van de hypnotherapeut. Hoe beter die mechanismen functioneren, hoe sneller je de emotionele lading achter je klachten met EMDR kunt verwerken.

Tijdens het eerste gesprek bekijken we of EMDR wel de beste techniek voor je is om van je klacht af te komen. EMDR is in korte tijd enorm populair geworden, maar het is geen ‘wondertechniek’ die voor alles werkt. Soms kan het verstandiger zijn om (eerst) met andere technieken te werken.

Wat je na een aantal EMDR sessies kunt ervaren is onder andere:

Meer rust en ontspanning  Groter zelfvertrouwen  Activiteiten hervatten of starten  Meer levenslust Vergroten van de concentratie Betere nachtrust Weer plezier ervaren

EMDR is bedoeld voor mensen die vervelende of schokkende ervaringen hebben meegemaakt en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden.

Bij vervelende of schokkende ervaringen kan het gaan om eenmalige ervaringen zoals:

een ongeval  verkrachting  geweldsmisdrijf  medische ingreep  verlies

Ook kunt u denken aan langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld

pesten  misbruik

Gevolgen van zulke ervaringen zijn bijvoorbeeld

schrikreacties   angststoornissen  nachtmerries  hyperventilatie   paniekaanvallen  posttraumatische stressstoornis verslaving