Wat is ademwerk?

Als we schrikken dan stokt onze adem, bij spanning ademen we anders dan bij ontspanning. Vrijmakend Ademwerk is een krachtige manier bij het vrijmaken van dieper vastzittende gevoelens en kan in overleg ingezet worden als onderdeel van een hypnotherapeutisch traject.
Het uitgangspunt voor het verwerken van trauma is hier de ademhaling. Het doel is het bevrijden van de ademhaling. Door een verbonden ademhaling kom je in een andere bewustzijnstoestand. Deze bewustzijnstoestand is een vorm van bewustzijn die lijkt op een soort trance of droomtoestand,

Deze techniek integreert inzichten uit moderne bewustzijnsonderzoeken, transpersoonlijke therapie, Oosterse spirituele beoefening en mystieke tradities.

De werkwijze

Het proces is vrij eenvoudig: het combineert een versnelde ademhaling met luide muziek. Met gesloten ogen lig je op een mat op de grond en je gebruikt je adem en de luide muziek om te verschuiven naar een andere staat van bewustzijn. Muziek stimuleert die gebieden in het onderbewuste waar bij jou de onverwerkte gebeurtenissen liggen opgeslagen. De onverwerkte emoties worden door de muziek geraakt waardoor de gebeurtenis weer in je bewustzijn komt. Jij reageert op die muziek die jou prikkelt en op andere muziek reageer je niet, daar geniet je gewoon van. Er wordt ook gebruik gemaakt van andere technieken, welke het proces ondersteunen. Dit maakt dat je makkelijker emotionele lading in je lichaam kan loslaten.

hypnotherapie Oosterhout methodes en technieken ademwerk

De ademhaling

De manier waarop we ademen zegt alles over hoe we in de wereld staan. Een vrije inademing geeft ons een gevoel van aanwezig zijn, kracht, helderheid en  ruimte. Bij een vrije uitademing komen we tot overgave, kunnen we dingen accepteren, laten gebeuren en loslaten. Vrij kunnen ademen is één en hetzelfde als vrij en onbevangen leven. Want bij een vrije ademhaling zijn we bevrijd van alles wat ons is opgelegd, maar ook wat we ons zelf hebben opgelegd. Maar een vrije ademhaling komt zelden voor. We reduceren en blokkeren onze adem juist om niet te voelen, en niet aanwezig te zijn. Zo heeft iedereen min of meer zijn eigen manier van ademen, zijn eigen ritme en zijn eigen weerstand om vrij in-en uit te ademen. Met deze manier van ademen houden we controle over onszelf en onze omgeving. Het is een onbewuste verdediging die ons belet de vrije stroming van energie in ons lichaam te ervaren. Het verhindert tevens elke verandering waar we zo naar verlangen, maar waar we ook zo bang voor zijn.

Vrij kunnen ademen is hetzelfde als vrij en onbevangen leven.

Veiligheid

Naarmate je je veiliger voelt, durf je dieper in deze andere bewustzijnstoestand te zakken. Er is een aantal zaken die hiertoe bijdragen, te weten:

Goede informatie draagt bij aan je gevoel van emotionele veiligheid. Tijdens het voorgesprek krijg je informatie over de zeer diepe bewustzijnstoestanden waar je in terecht kan komen en de manieren hoe hiermee wordt omgegaan tijdens jouw ademsessie. Verder ontvang je informatie over fysieke en psychische contra-indicaties die gelden in ademwerk.

 Ruim de tijd voor je ademsessie (2 uur)

Aan het eind van de ademsessie wordt gecheckt of je weer in je ‘gewone’ dagelijkse bewustzijnstoestand bent. Wanneer dit niet het geval is, wordt er met je gewerkt tot je dat wel bent

 Tijd voor directe integratie van je ervaringen

 

Daarnaast is erg van belang hoe veilig jij je bij jezelf voelt. Mijn ervaring is dat dit naarmate je vaker ademt, het gevoel van veiligheid vergroot.

Voor wie is ademwerk geschikt?

Voor mensen wiens problematiek na interventies via hypnotherapie niet verbetert of verdwijnt.

Mensen met psychosomatische klachten, zoals verkrampte nek en schouders, migraine, eczeem, psoriasis, buikpijn etc.

Mensen met onverwerkt trauma, zowel trauma veroorzaakt door wat jou is aangedaan als trauma veroorzaakt door wat je hebt gemist, onvervulde behoeften.

Mensen met depressieve klachten of depressie.

Mensen met angsten.