Hypnotherapie

null

Hypnotherapie is een vorm van kortdurende, doelgerichte psychotherapie, waarbij er niet alleen over je probleem wordt gepraat, maar er gebruik wordt gemaakt van hypnose.
Ben je benieuwd welk positief effect hypnose op jou kan hebben?
Of heb je het idee dat je in trance de controle kwijtraakt?

Op deze pagina maak ik duidelijk hoe het werkt.

Bewust en onbewust

Ons leven wordt  90% gestuurd door ons onbewuste deel. Het bewuste deel heeft vaak weinig in te brengen, ook al denkt het de controle te hebben. Het onbewuste  is een soort krachtveld, een stuwmeer  van oneindig veel  mogelijkheden. Het is verantwoordelijk voor emotionele reacties, het immuunsysteem, de staat van ‘flow’, het produceert dromen, regelt bepaalde lichamelijke processen en het overziet het totale plaatje en werking van lichaam en geest. Hoewel het onbewuste het heel goed met ons voor heeft, kunnen bepaalde emotionele reacties, gedragingen en negatieve gedachten het leven aardig lastig maken.

Bij hypnose verschuif je de aandacht van het bewuste brein naar het onbewuste om daar te bewegen naar een oplossing.

 

Wat is hypnose?

Hypnose is een natuurlijk fenomeen. Het lijkt op dromen in waakbewustzijn. We kennen allemaal de dagelijkse spontane trance. Je raakt zo in een film of boek verzonken dat je niet opmerkt wat om je heen gebeurt.
Deze ‘droomstaat’ versnelt het leren van nieuwe of het updaten van oude patronen.
Deze staat kan je zelf bereiken via zelfhypnose, maar begeleid door een therapeut is het eenvoudiger om in een diepere trance te gaan.

Via breinonderzoek is ontdekt dat hypnose een zichtbaar effect heeft op breinnetwerken. In trance worden vaste neurale netwerken losser en het brein meer vloeibaar, meer ontvankelijk.

Trance opent de geest voor verandering.

 

Monique van Eijnatten hypnotherapie Oosterhout

Samenwerking

Hypnotherapie doe je met z’n tweeën, in samenwerking. Samen onderzoeken we wat de oorzaken zijn van je klacht of probleem. En bouwen we een ruimte waar aan het licht kan komen wat verandering vraagt. Een ruimte waar kwetsbaarheid mag zijn, humor en openheid, waardoor het mogelijk is zo je inherente, natuurlijke impuls als mens naar herstel en groei de kans te geven.

EMDR

null
EMDR kan een onderdeel zijn van een hypnotherapeutisch traject. EMDR is een specifieke manier om traumatische ervaringen en herinneringen te verwerken of verslavend gedrag te veranderen. Eventueel kan EMDR ook als afzonderlijk traject ingezet worden.  We bespreken hoe EMDR een onderdeel kan zijn van jouw traject.
Meer weten over EMDR? Klik hier

Hypnotische trance

Klachten, pijn, angst, depressie, trauma zorgen vaak al voor een trance, want het vernauwt ons bewustzijn.
Via de hypnotische trance herken en onderzoek je de dieperliggende oorzaken die opgeslagen zijn in je onbewuste. Hierbij worden passende oplossingen gevonden en zal je direct merken dat  je klacht of probleem vermindert en je welzijn vergroot.

De therapie maakt dat je wakker wordt uit de trance van je probleem of blokkade om zelf keuzes te kunnen maken uit oneindig veel mogelijkheden. Je gaat de mentale en emotionele opslag van ervaringen herschikken, zodat denken en voelen weer op één lijn komen en een passende respons ontstaat.

Communicatie met het onbewuste is zeer krachtig.

Monique van Eijnatten hypnotherapie Oosterhout

Diepte hypnose

null
De diepte van de trance of hypnose die ik in mijn werk gebruik varieert per sessie en per cliënt. Met de juiste vraagstelling en het richten van de aandacht verschuift automatisch je bewustzijnstoestand. In de therapie wordt meestal gebruik gemaakt van een hypnose, waarbij je op de achtergrond het proces bewust kunt blijven volgen.

Hierdoor word je nooit afhankelijk van de therapeut en ervaar je hoe je zelf tot effectieve en passende oplossingen komt.

Hypnotherapie wordt deels vergoed door zorgverzekeraars.

Wanneer en voor wie kan hypnotherapie helpen?

null
De therapie is geschikt voor allerlei problemen of blokkades op lichamelijk, sociaal, emotioneel en spiritueel gebied. Meest voorkomend zijn:

 Somberheid, depressieve klachten  Contactmoeilijkheden, eenzaamheid   Rouwverwerking en stervensbegeleiding  Angst, fobieën, paniekaanvallen  Lichamelijke klachten bv: maag- darmklachten, hyperventilatie, pijnklachten  Als ondersteuning bij een medische behandeling  Ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld roken, snoepen  Posttraumatische stress en traumaverwerking  Verbeteren van persoonlijk functioneren  Zingeving